Робити себе

Зараз просто необхідно вчитися керувати собою та своїми емоціями. Це довгий процес, який починається з уміння говорити собі правду про себе.

Для цього добре підходять дві практики.

Перша – «моніторинг почуттів». Це швидкий спосіб перевірити свій внутрішній клімат та емоційний настрій, вимірюючи душевну температуру, яку ми транслюємо у світ. Ми завжди знаходимося з ним у взаємодії, навіть коли не вимовляємо жодного слова.

Кілька разів на день робіть над собою свідоме зусилля і прислухайтеся до свого тіла, питаючи себе: Яка\ який я сьогодні? М’яка та тепла? Холодна та жорстка? Цілеспрямований чи розслаблений?

Для тих, хто так вже робить, питання можна замінити на інші – що я відчуваю? Де у моєму тілі виявляється це почуття найбільше? З чим асоціюється моє почуття? Якби мій стан описати за допомогою метафори, на що це схоже?

Через деякий час, коли такий «моніторинг почуттів» ввійде у звичку, можна переходити до другої практики, «розрив патерну».

«Розрив патерну» допомагає замінювати звичні реакції на щось інше. Наприклад, коли вам хочеться відсторонитися від когось під час конфлікту чи суперечки, краще, навпаки, постаратися утримати себе поруч із цими людьми, пом’якшувати погляд, почати більше слухати, спробувати зрозуміти інших. Спочатку це може даватися ціною свідомого зусилля над собою, зате пізніше також може стати звичкою. Це як із мотивацією, потрібно почати щось робити і мотивація виникне по ходу, а не чекати на Кайроса, тому що він може і не явити себе.

Чим краще ми себе розуміємо, тим більше здатні допомогти собі.

У складні часи, коли нічого не можна зробити понад те, що ми вже робимо, залишається одне – робити себе.

Себе нового для нового життя.

Art by Ольга Гайдамака