Як правильно мотивувати себе?

Ви постійно лаєте себе за прокрастинацію? Зник інтерес до життя, роботи та здобутків? Боїтеся змін і не можете поставити собі чітку мету? Це є вірні ознаки відсутності мотивації. Але як же вийти з цього хибного кола і мотивувати себе? Багаторічний досвід свідчить про ефективність теорії самодетермінації.

Психологи вважають, що у кожного з нас є три вроджені потреби, які об’єднала теорія самодетермінації. Йдеться про потреби у причетності, компетентності та автономії.

✓ Якщо у нас актуалізована потреба в причетності, нам дуже важливо бути частиною чогось. Коли вона повною мірою поводиться, ми шукаємо нового роботодавця і змінюємо сім’ю.

Ми змінюємо оточення, тому що хочемо відчувати себе частиною саме тих колективів, компаній та груп, які відповідають нашим цінностям.

✓ Наступна потреба – у компетентності. Нам дуже важливо впливати на оточуючих. Важливо, щоб вони шанували нас, прислухалися до думки та виконували наші цілі та завдання.

Тому ми нарощуємо свою компетентність. Вона завжди пов’язана з цікавістю та бажанням навчатися, розвиватися та подорожувати. Коли потреба задоволена, ми відчуваємо, що визнані та авторитетні, з нашою думкою рахуються.

✓ Третя потреба – в автономії. Нам дуже важливо відчувати свободу прийняття рішень. Коли потреба у дефіциті, ми відчуваємо багато негативних емоцій. Часто це трапляється на роботі, коли ми розуміємо, що не маємо права прийняти рішення або ми не погоджуємося з тими діями, які нав’язує керівництво. Щоб замотивувати себе, проаналізуйте, наскільки ваші потреби в автономії, причетності та компетентності сьогодні задоволені? Якщо вони у дефіциті, потрібно терміново їх заповнювати. Інакше ви відчуватимете перманентний дискомфорт, якщо ваші базові потреби не задовольняються.