Ефект високого маку

Так називається соціальний феномен, коли до людей, які виділяються з натовпу рідкісними талантами та видатними успіхами, відчувають ворожість.

В Австралії використовують фразу “Чим вище голівка квітки, тим більша ймовірність, що її можуть зрізати”. В основному це пов’язано з кар’єрною діяльністю, коли яскраву і здатну людину намагаються зрівняти з колективом.

 Як правило, ці люди стикаються з тим, що їм перешкоджають або обмежують зростання по кар’єрних сходах, применшують або зовсім заперечують їх успіхи, а помилки і невдачі — вітають.

 Те, що оточуючі відчувають до таких людей, можна порівняти із заздрістю, але не тією, що мотивує на покращення своїх власних якостей, а навпаки — придушенням індивідуальності та амбітності опонента.

 Через таке ставлення у здібних людей з’являються комплекси та сумніви у собі. Замість того, щоб йти до успіху, вони віддають перевагу тихому і непомітному існуванню всередині колективу.

Але, все-таки є ті самі “маки”, які справляються з подібними труднощами, долаючи безліч перешкод, і досягають того успіху, на який заслуговують.

 Люди, які чогось досягли в житті, здатні посміхатися навіть, коли їм боляче, але, насправді, ніхто не знає, через який біль їм довелося пройти.

І вони впоралися!